KLIKtrénink

KLIKtrénink  aneb ZKUSTE SI HRÁT (třeba s koněm)

Už několik let mám na stole knížku KLIKr trénink pro vašeho psa. Psa ale vůbec nemám. Koupila jsem si ji před několika lety jako inspiraci pro práci s koňmi.  Pravdou je, že jsem se k této metodě nikdy pořádně nedostala, až teď.

Zkusila jsem podle videa a knihy pár cviků a ono to opravdu funguje. První úspěchy mě motivovaly k zakoupení dalších pomůcek.

Chcete to také zkusit? Je to hra a taky trochu výzva. Určitě nic nepokazíte, navíc se můžete naučit přesně a rychle reagovat. S tím jsem měla trochu problémy. KLIKala jsem pozdě, pamlsek jsem hledala v kapse, dávala jsem koni velké pamlsky…. Postupně jsem práci s KLIKrem zpřesňovalaa dnes nám to už jde. 

 

Co budete potřebovat: určitě KLIKr. Najdete ho na stránkách výbavy pro psy. Například zde: http://baron.cz/pes/vycvikovy-klikr-kombinovany-pistalkou-k-PP000141-X000319.html

Je jich tam mnoho typů. Můžete si vybrat tiché nebo hlasité KLIKry, KLIKry, které se používají pro dva psy – v našem případě pro dva koně - ale ten bych zrovna nedoporučovala, protože v začátcích budete mít dost práce s tím, abyste KLIKali rychle a přesně. Mohlo by se stát, že KLIKnete jiný (ten druhý) zvuk –jeden je vysoký, druhý nízký – a koně zmatete. Důležité je, abyste si KLIKr mohli zavěsit na zápěstí nebo na opasek. Prodává se k němu taková šikovná pružinka s karabinami, pokud už není součástí, nebo mívají poutko na zápěstí. Nejhorší variantou je KLIKr bez uchycení, který budeme někde lovit.

Nezbytnou pomůckou je tzv. pamlsovník – opět z pomůcek pro psy. Je to úžasná věc, protože si jednak nešpiníte kapsy, nenaučíte koně , aby vás šacoval, můžete koníkovi ukázat, že pamlsovník je plný, ale nedovolte mu, aby si pamlsky bral sám nebo si je vynucoval. Pamlsovník si zavěsíte na opasek a kůň ví, že se jde pracovat.

PAMATUJTE:  KDYŽ KLIKNU, VŽDY DÁM PAMLSEK. Jako pamlsek zvolte něco, co má kůň rád, nedávejte obyčejné granule, já používám malé kousky mrkve, jablka, pro zpestření i chleba.

 

Další pomůckou je TARGET – je to předmět (cíl, cílový terč), který používáme k upřesnění pohybu koně, nácviku následování apod.

U psů se využívá tzv. TARGET STICK s integrovaným KLIKátkem. Je to v podstatě KLIKr se skládací hůlkou, na konci opatřenou kuličkou. Můžete používat jen KLIKr a, pokud budete chtít, můžete vysunout hůlku.

http://www.psihratky.cz/

Zkušenost: Jako Target se osvědčil předmět, který kůň zná. Osvědčil se malý kýbl. Na tyčku s kuličkou / viz výše/ zatím nereaguje, na kýbl ochotně.

Jak se zvířata učí

KLIKtrénink je založený na vytváření podmíněných reflexů. Koně se podmíněné reflexy učí hodně rychle. Možná jste to užb zažili. Opakovaně vám nan jízdárně zvoní telefon a vy vždy zastavíte koně ( i když je to špatně) a telefonujete. Postupně kůň zpomalí nebo zastaví při každém zvonění telefonu. Nebo si zvolíte při práci ze země určité slovo – já jsem používala slovo „výborně“ .  Nakonec jsem se „dopracovala k tomu“ , když jsem řekla „výborně“, kůň se zastavil a očekával pochvalu. Nemusím ani psát, že se to stalo poněkud obtížným a musela jsem to časem odbourat. Ale to jsem odbočila.

 

ÚKOL – SPLNĚNÍ + KLIK - PAMLSEK. Metoda je známá od 30. Let 20. století, ale zviditelnila ji až na konci 20.století cvičitelka delfínů Karen Pryor.  Určitě to není metoda samospasitelná, hodně záleží na vašich schopnostech, přístupu a  praktických dovednostech. Pokud budete KLIKat v nepravý čas, pozdě nebo brzy, výsledky se nedostaví.  Metoda je založena na přesnosti a je určena jen těm, kteří se chtějí s koněm bavit, berou ho jako partnera a kamaráda. Jde o metodu pozitivního učení. Dbáme na tyto 4 zásady, a to bez ohledu na to, jestli cvičíme psa, koně, králka, delfína nebo andulku.

1. Zaměřujeme se jen na to, co zvíře dělá dobře, tedy na správné chování

2. Zvíře by mělo správné chování nabízet dobrovolně, k ničemu ho nenutíme

3. Používáme podmíněné posilovače  KLIK+PAMLSEK

4. Soustředíme se na to, co vidíme.

 

1. Zaměřujeme se na to, co zvíře dělá dobře – nekorigujeme to, co dělá špatně. Pokud budete reagovat správně, bude kůň dělat správné věci mnohem častěji a se stále menší chybovostí.  Nesprávné chování ignorujte, poodejděte, počkejte, netrestejte.

2. Zvíře nabízí správné chování dobrovolně – jen tak bude KLIKtrénink zábavný a účinný. Například: když chceme, aby se kůň na nás přímo podíval – stojíme asi půl metru před koněm a díváme se mu na hlavu, pokud se střetnou naše oči, KLIKneme a dáme pamlsek. Je to jednoduché, ne. Teď ještě zafixovat KLIK + PAMLSEK  a další cvičení jde samo.

3. Používáme podmíněné posilovače – je to KLIKR, ten koně upozorní, že následuje pamlsek, odměna.

4. Soustředíme se na to, co vidíme- nestudujeme, co si kůň myslí a proč to, či ono dělá, soustředíme se jen na jeho momentální – sekundový -  projev.

Zvířata se učí metodou pokusu a omylu a hodnocením pomocí odměny nebo trestu, které následují ihned po činu. Zvíře nemůže rozumět disciplinárním opatřením, která jsou zpožděna byť jen o několik vteřin, i když jde třeba o pouhou delší pauzu mezi akcí zvířete a reakcí jeho páníčka. Proto první radou je: KLIKEJTE PŘESNĚ. Je dobré si to nazkoušet – jakkoliv, můžete si pustit písničku a KLIKat na určité slovo, můžete se domluvit s kamarádem, že vám bude dělat zvíře – domluvíte se, že např. dupne nohou, vy KLIKnete apod. Pamlsky dávat nemusíte. Je dobré, abyste KLIKr „měli v ruce“ , tzn., abyste nehledali , kde zmáčknout, neotáčeli KLIKr  v ruce, nehledali ho, naopak abyste mohli být pohotoví.

 

NIC NENACVIČUJTE, KDYŽ JE KŮŇ ZANEPRÁZNĚN, ROZRUŠEN, NEKLIKEJTE, KDYŽ CHCETE JEN UPOUTAT JEHO POZORNOST.

 

Základy výcviku s KLIKátkem

Základem práce s KLIKrem je opakování. Kůň se učí krok za krokem vykonávat určitý cvik.   Cvik je jednoduchý, koník jej pochopí a je schopný jej opakovat.

Jeden cvik opakujeme 10x-20x, rychle za sebou, mezi jednotlivými KLIKy by nemělo uběhnout více jak 5-10 vteřin, proto nedávejte velké pamlsky. Nemůžete pokračovat ve cvičení, když kůň ještě žvýká.

KLIK - zazní během požadovaného chování, ne poté, co už je jeho chování dokončeno. KLIK oznámí zvířeti, že toto je chování, které od něj chceme. (Např. KLIK - když váš kůň povolí krk a dá hlavu níž.) Načasování cvaknutí KLIKnutí je rozhodující.

KLIK pouze jednou

Nezvyšujte počet KLIKů, můžete dát více odměn, ale KLIKejte vždy jen jednou.

Tréninkové lekce musí být krátké

Budete mít lepší výsledky ve třech lekcích, když každá bude dvě až tři minuty dlouhá, než za 15 minut neustálého opakování.

Odložte KLIKr, pokud nejste v dobré náladě

 To ostatně platí pro jakýkoliv trénink!!!! Nezlobte se na koně, chyba bude na straně cvičitele!!!

Nedaří se? Žádný pokrok?

KLIK přichází příliš pozdě. Přesné načasování je důležité. Zlepšete vaše načasování tím, že vás někdo jiný bude sledovat, a možná za vás i několikrát přesně KLIKne.

 

Na závěr cvičení, nebo těsně před ním, by měl přijít  JACKPOT

KLIKátko je jako hraní loterie. Zpestřete výcvik tím, že po určité době cvičení KLIKnete a dáte větší porci pamlsků, vložíte pauzu, pomazlení… JACKPOT je velmi důležitý pro zachování zájmu koně  o KLIKr. Měli byste jej používat méně často, přibližně po každém  20. KLIKnutí.

 

V každém případě je to hra a možná i výzva.  Výzva pro práci se hříbaty i staršími koňmi.

Tak pojďme do toho, napište mi, jak se vám daří. info@hipo.cz